Monkey business

Uiteindelijk ben ik een drietal dagen in Kuala Lumpur geweest, voordat ik weer naar mijn volgende stop ging. Ik heb in die drie dagen zoveel gedaan, gezien en gegeten, dus get ready voor heel wat Maleisiƫ-related posts. Voordat ik jullie echter meer over alle ins en outs van KL wil vertellen, wil ik het vandaag eerst hebben over mijn favoriete bezienswaardigheid: de Batu caves! Dit is een iconische Hindu tempel in een grot, die je kunt bereiken door de 272 trappen naar de top te nemen. Eenmaal boven staat je niet alleen een fantastisch mooi uitzicht te wachten, maar ook een hele indrukwekkende, reusachtige grot. En onderweg? Honderden aapjes!


Nu is je eerste gedachte misschien: AAPJES, WAT LIEF! Althans, dat was ook mijn eerste gedachte. Maar... niet is minder waar! Deze aapjes - ook wel bekend onder de soortnaam makaken - zijn heel erg brutaal. Als je een camera of telefoon in je hand hebt moet je er heel erg goed op letten, of de aapjes pakken het af en rennen er mee de jungle in. Bye bye! Tien minuten later wordt er een monkey selfie aan je Snapchat story toegevoegd. Of krijgt je moeder een inkomend Skype telefoontje van Mr. Makaak. Oppassen geblazen dus! Wat ze stiekem nog het allerleukste vinden zijn plastic tassen en flessen. Plastic? Hoezo dat nou weer? Zoals je weet zijn apen de domste nog niet: zij weten dat plastic tasjes vaak eten bevatten. Vandaar dat dat hun ultieme target is! 

Ik heb zelf gelukkig niet veel last gehad van de grijpgrage aapjes. Ik vond het eerder heel erg fascinerend om ze te observeren. Oprecht, ik kan er eindeloos naar kijken: van de moeders die met kleine baby-aapjes de tempel beklimmen tot dat ene aapje dat vernuftig een flesje water opendraaide, net zoals een mens. Mijn conclusie? Apen zijn leuk! 

Mocht je zelf ooit een keer in KL komen zijn de Batu caves zeker een must. Tot op heden is dit nog steeds een van de highlights van mijn trip. Het is ook heel erg makkelijk er te komen: er gaat elk halfuur een rechtstreekse trein (KLIA Komuter) vanuit KL Sentral die vlak naast de tempel stopt (stop: Batu Caves). Hebben jullie al ooit aapjes "in het wild" gezien?