I work out! Jij ook?

Ik ben nu al bijna drie weken op Curaçao. Dat is vrij lang. Het is echter niks voor mij om elke dag van 9 till 5 op het strand te liggen, daar krijg je al snel genoeg van. Daarom dacht ik dat het wel goed zou zijn om mezelf  aan het begin van de vakantie te challengen, zodat ik echt een te voltooien doel voor ogen zou hebben. Al gauw stond mijn besluit vast: ik zou elke dag gaan hardlopen! 

Source: Fitspoholic

En ja hoor, het is me tot nu toe verrassend goed gelukt: 6 van de 7 weekdagen trek ik mijn sportschoenen aan om lekker een eind te gaan hardlopen. Aangezien het hier op Curaçao ontzettend heet is - eigenlijk veel te heet om te sporten - ga ik ofwel 's morgens heel vroeg, ofwel bij zonsondergang. Dan is het toch al een stukje koeler. 

Natuurlijk ben ik er nog lang niet. Het is en blijft en kwestie van volhouden. Al merk ik wel dat ik al veel vooruitgang heb geboekt. Eerst lukte het me niet om het volledige parcours langs de zee uit te lopen zonder tussendoor te wandelen. Inmiddels lukt het me met gemak!

Ik hoor soms van meiden dat ze ook willen beginnen met hardlopen, maar niet echt de discipline vinden om  daadwerkelijk te gaan. Het enige wat ik hierover kan zeggen is in feite herhalen wat Nike ons al jaren duidelijk probeert te maken: just do it! Als je eenmaal bezig bent zul je er zelfs plezier in gaan beleven. Echt waar! 

If you still look cute at the end of your work-out, 
you didn't train hard enough!

Hieronder zet ik een aantal tips op een rijtje, gebaseerd op mijn eigen ervaringen... Let op: ik ben geen expert, absoluut niet. Dus hou dat in het achterhoofd!
  1. Voor de meeste mensen is het vanzelfsprekend om hard te lopen met luide, opzwepende muziek op de achtergrond, zodat je lekker op de maat kunt lopen. Een goed idee, maar zorg wel voor een goede playlist, zodat je niet plotseling op de maat van My Heart Will Go On (van Céline Dion uit de Titanic, weetjewel) zit te lopen. Dat werkt niet.
  2. Onlangs ging ik naar Amnesia, een reusachtig festival op een strand hier op Curaçao, waar ik per ongeluk iets te dicht bij de speakers - die overigens ongelofelijk hard stonden - heb gestaan. En dat zonder oordoppen. Hierdoor had ik een paar dagen lang last van flinke oorsuizingen. NOOIT MEER! Gelukkig is het nu over... Hierdoor werd ik genoodzaakt om te gaan hardlopen zonder muziek. In het begin leek dit me drie keer niks, maar uiteindelijk bleek het juist verrassend fijn te zijn. Op deze manier creëer je echt een soort van me time, waarin je voldoende tijd hebt om na te denken over allerhande zaken. Ik heb zelfs een aantal hele goede ideeën en ingevingen gekregen tijdens het hardlopen! Ik zou het dus zeker aanraden om het eens zonder muziek te proberen.
  3. Probeer je aan een dagelijkse vaste tijd te houden. Hierdoor creëer je een bepaald stramien en is het veel makkelijker om je aan je schema te houden. Anders zul je zien dat je al gauw een sessie overslaat.
  4. De gouden regel: wanneer je vooraf gepland hebt om te gaan: ga dan ook! Onderzoek wijst uit dat wanneer je één training overslaat, je de volgende keer 60% eerder geneigd bent om ook die over te slaan. Denk dus twee keer naar voordat je de volgende keer beslist een training of work-out te skippen! Mocht je toch een keertje niet zo in de mood zijn om te trainen: kies er dan voor om het iets rustiger aan te doen. Iets is namelijk nog steeds beter dan niets!
  5. Het is voor je spieren eigenlijk beter om niet élke dag te gaan lopen. Toch wilde ik voor de extreme aanpak gaan en ging ik meteen van 3 maanden amper sporten naar elke dag hardlopen (wat dus eigenlijk niet zo slim is). Van zodra ik weer thuis ben ben ik van plan om om de dag te gaan lopen. Op mijn "rustdag" kan ik mezelf dan focussen op oefeningen ter plaatse, om mijn overige spieren te trainen.  
De vraag blijft echter nog steeds hoe lang ik het allemaal vol ga blijven houden. Toch hoop ik dat ik nog wel een tijdje zo door kan blijven gaan. Ik vind het namelijk heel erg belangrijk om met een goede conditie aan de universiteit te starten. In september moet ik namelijk in een geheel nieuwe omgeving met een nieuwe sport en een nieuw team starten. Ik hoop me op deze manier makkelijker te kunnen integreren.

En... zijn jullie al gemotiveerd?