Langkawi jungle tour

Ik hou van wildlife spotten. Het succes van een georganiseerde tour is voor mij grotendeels afhankelijk van of we gaandeweg een aantal interessante dieren tegenkomen. Let wel: hierbij heb ik het over tours in Zuid-Oost Azië, dus niet in Europese steden - laat die grijze stadsduiven maar achterwege. Ik heb het over écht wildlife, zoals apen, slangen en spinnen. Daar maak je mij blij mee! Aangezien Langkawi ontzettend groen is en voor een groot deel uit regenwoud bestaat waren er genoeg mogelijkheden tot wildlife spotten.


Zodoende besloot ik om op een jungle trek te gaan met Dev's Adventure Tours. Ik koos voor de 'evening walk', omdat je dan niet alleen de standaard jungle trek zou hebben, maar ook de kans had om de nachtdieren wakker te zien worden tijdens het vallen van de avond. Twee vliegen in een klap!

Ik werd om een uurtje of half vijf opgepikt bij mijn hostel. Tot mijn grote verbazing was ik de enige in het tourbusje. 'Ach Fleur, er komen vast nog wel meer mensen bij,' verzekerde ik mezelf. Toen er een kwartier later nog steeds niemand anders opgepikt was, besloot ik er toch maar iets van te zeggen. Blijkbaar was ik inderdaad de enige.


Een angstig gevoel bekroop me. Ik? Alleen? Met een mannelijke gids? In het oerwoud? In het donker? Dat klonk als vragen om problemen. Ik schraapte mijn keel en kaartte het probleem heel voorzichtig aan. 'No miss, no worries! We have a female guide for you, of course.' Oh. Opgelost. Ik was heel even vergeten dat ik me in een moslimland bevond. Kijk, het heeft zo zijn voordelen!


Uiteindelijk ben ik heel blij dat het feest gewoon door kon gaan, want de tour was echt de moeite waard. Mijn gids was een vijfentwintigjarig meisje en ze was echt super lief! Ze vertelde me alles over de dieren, planten en bomen die we onderweg tegenkwamen. Hoogtepunt was sowieso de brillangoer! Het lukte me helaas niet om een duidelijke foto van ze te maken, aangezien ze heel hoog in de bomen zaten, maar hier een plaatje van Google zodat jullie wel een idee hebben waar ik het over heb.


Super lief, of niet? Daarna spotte ik ook nog het tweede hoogtepunt van de tour, tijdens de evening walk: flying lemurs, ook wel vliegende katten genoemd! Samen met mijn gids ging ik op zoek naar deze merkwaardige beesten, die wanneer de avond valt van boom tot boom vliegen/springen op zoek naar voedsel en vocht. Het duurde eventjes voordat we er een in actie zagen, maar net voordat de tour zou eindigen zagen we er toch eentje vliegen. Wauw!


Het enige moment waarop ik me lichtelijk zorgen maakte was wanneer mijn gids aangaf dat ze zich heel slapjes voelde. De ramadan was natuurlijk begonnen, en ze had de hele dag nog niks gegeten of gedronken... Respect! Ze liet me zien waar ze haar telefoon bewaarde in het geval dat er iets mis zou gaan. Héél relaxed. Uiteindelijk is alles gelukkig gewoon goed gegaan. Ik heb overigens nog meer wildlife gespot in Langkawi, maar daarover later meer. Stay tuned!